IM_mic

Ionuț Maga

Un paragraf despre tine..
Fotografiez din pasiune. Sunt interesat de fotografie ca mijloc de expresie, ca un instrument de a găsi corespondențe și a vedea dincolo de realitatea directă și imediată a lucrurilor. Consider că fotografia reușește să comunice atunci când permite o apropiere personală din partea privitorului, depășind semnificația obișnuită a obiectelor.
Site personal:
Nu am încă un site, folosesc deocamdată pagina personală de facebook pentru a-mi face publice lucrările (https://www.facebook.com/ionut.maga.35).

De ce faci fotografie de stradă?
Strada îți oferă cadre cu adevărat irepetabile pentru că niciodată nu o să regăsești aceeași lumină și culori, aceiași oameni, aceeași atmosferă pe aceeași stradă, indiferent de câte ori ai reveni în acel loc. În ce mă privește, am descoperit fotografia în timpul călătoriilor și probabil că și de aici am rămas cu o predilecție pentru fotografia de stradă.

Care sunt elementele cele mai importante care definesc Fotografia de stradă?
Atunci când declanșezi te gândești mai puțin dacă o să iasă o fotografie de stradă sau portret. Îți place o fotografie, indiferent de categoria în care ar putea fi încadrată. De aceea, aș vorbi mai degrabă despre elementele unei fotografii.
Atunci când urmează să fac o fotografie, caut în primul rând un fundal cât mai expresiv care să potențeze subiectul, fără elemente inutile. Fundalul unei fotografii reprezintă, de fapt, universul omului, contextul lui, locul unde trăiește. El completează, vine și spune ceva în plus despre subiectul fotografiat, lărgind orizontul de interpretare. Apoi aștept să se întâmple ceva, să apară o legătură, o corespondență sau o “coincidență” fericită care să mă determine să declanșez.
Îmi place totodată să mă joc cu imaginația privitorului, să o pun la treabă. Lucrurile doar sugerate prin componente precum o umbră, un chip ascuns, o mână intrată de nicăieri în cadru sunt imagini mai puternice decât ar fi arătarea subiectului întreg pentru că te forțează să te implici și să-ți închipui ce lipsește, completând astfel imaginea.
Consider că o fotografie este cu atât mai reușită cu cât oferă spațiu de apropiere personală din partea privitorului, lăsând loc cât mai multor interpretări, putând fi privită din mai multe unghiuri, nu dintr-un singur sens.

Ce tehnică foto recomanzi (tip aparat, obiectiv…)? Care ar trebui să fie “kitul de fotografie” minim pentru fotografia de stradă?
Cred că fotografiei de stradă i se potrivește cel mai bine vorba aceea, că cel mai bun aparat e cel pe care îl ai la îndemână.

Fotografi de stradă renumiți: Steve McCurry, Rui Palha.

Câteva imagini semnate Ionuț Maga:

Posted in Noutati and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *