iulia_mic

Iulia Weingold

Un paragraf despre tine.

M-am născut în Vaslui acum 36 de ani, locuiesc în Iași de 16 ani și mi-am descoperit pasiunea pentru fotografie în urmă cu 9 ani.

Site personal:
http://julicu.blogspot.ro/

De ce faci fotografie de stradă?
Pasiunea mea pentru fotografie a început privind fotografiile altora. Cu prima cameră foto cumpărată, un Zenit11, am început să fotografiez tot ce îmi plăcea. Am ales să fotografiez strada instinctiv, pentru că îmi oferea subiecte variate și era tot timpul la îndemână. Cred că, de fapt, dintotdeauna mi-a plăcut să-i privesc pe ceilalți, să observ fizionomii, întâmplări, lucruri mărunte, iar strada e pretextul perfect pentru asta. Totuși, nu m-aș numi neapărat fotograf de stradă, mai mult un fotograf amator care face, printre altele, și multe fotografii pe stradă.

Care sunt elementele cele mai importante care definesc Fotografia de stradă?
Din câte am observat, fotografia de stradă nu își are limitele în stradă, ci în ceea ce numim “spațiu public”, și singurul element definitoriu pe care îl suportă (cu greu) este acel indefinibil, incuantificabil “moment decisiv”, prima oară pomenit de Henri Cartier Bresson, considerat astăzi părintele fotografiei de stradă.

Ce tehnică foto recomanzi (tip aparat, obiectiv…). Care ar trebui să fie “kitul de fotografie” minim pentru fotografia de stradă?
Mă abțin să recomand o anume tehnică pentru fotografia de stradă. Consider că orice astfel de afirmație nu ar face decât să o limiteze și să îngrădească libertatea fotografului. Poți fotografia cu orice aparat, cu orice obiectiv. Singura condiție este să ai aparatul cu tine. Poate ar mai fi o condiție: să ai cu tine acea stare de spirit prielnică fotografiei, să fii receptiv, alert, atent la ce se întâmplă în jurul tău, gata să primești ceea ce vine spre tine, gata să oferi la schimb măcar un zâmbet, fără a judeca, fără a emite pretenții.

Fotografi de stradă renumiți.
Lista este foarte lungă. Mă voi limita doar la câțiva fotografi, foarte aproape de sufletul meu:
Henri Cartier Bresson pentru diversitatea trăirilor surprinse
Trent Parke, pentru insistența de a ne arăta prin fotografiile sale ceea ce ochiul liber nu poate să vadă
Alex Webb, pentru măiestria stăpânirii culorii și sentimentelor
Saul Leiter, pentru poetica minimalistă a străzilor sale

…și lista ar putea continua foarte mult. Fiecare cu stilul său propriu, de la care am o mulțime de învățat. Întotdeauna avem de învățat.

Câteva imagini semnate Iulia Weingold:

Posted in Noutati and tagged , .