MM_mic

Mirela Momanu

Câteva cuvinte despre tine

Am început să cochetez cu fotografia în anul 2009, dintr-o întâmplare. Pictam deja, ca hobby, iar la școala de pictură unde mergeam era planificat și un curs de fotografie. Cum acesta nu s-a materializat, iar eu mă dotasem cu un aparat DSLR, am căutat un curs de începători în ale fotografiei, în București. Acest prim curs, care mi-a deschis nu numai ochii dar și sufletul către fotografie, a fost «RGB Photography».
Ca urmare a susținerii examenului de finalizare a acestor cursuri, am obținut și diploma de «fotograf» eliberată de Ministerul Muncii. Dar în acest moment fotografia este doar un hobby drag sufletului meu, întrucât în viața de zi cu zi lucrez în domeniul de vânzări, respectiv aprovizionarea cu materii prime a companiilor din industria textilă.
Etapa de căutare nu s-a oprit după susținerea primelor cursuri de fotografie, și astfel am urmat cursurile propuse de Francisc Mraz și Gyuri Ilinca, în cadrul «Școlii de Poetică Fotografică», un curs ce a adăugat noi valențe și o nouă viziune în domeniul exprimării mele prin fotografie.
Pe lângă pasiunea pentru fotografie, îmi doresc să activez și în proiecte de promovare a fotografiei. De circa doi ani sunt curator și coordonator de expoziții în cadrul Asociației «Bucureștiul meu drag», unde alături de Andrei Bîrsan, promovăm fotografi din București, și nu numai, prin cadrul expozițiilor care au devenit embleme ale asociației.
Un alt proiect de suflet este abordarea si promovarea fotografiei de stradă, genul abordat de echipa fondată împreună cu Dan Moruzan și Cornel Hlupina, respectiv grupul «PhotoTeam» – www.phototeam.ro. În acest moment grupul are în componență 5 membri, după ce ni s-au alăturat Eli Driu și Oliver Merce, și are la activ peste 20 de proiecte și teme fotografice în principal axate pe fotografie de stradă. Munca în echipă ne-a deschis noi drumuri în fotografie, lucrările noastre fiind prezente pe simeze în cadrul expozițiilor din țară și din străinătate, publicate în reviste de fotografie, și prezentate la un festival de fotografie.

De ce ai ales să faci fotografie de stradă?

În primul rând fotografia de stradă reprezintă bucurie pentru mine. Plăcerea de a ieși să caut subiecte interesante de a fi imortalizate, bucuria de a bate străzile și de a găsi acel moment sau expresie care mă fascinează, de a reuși să le captez în modul meu personal, și nu în ultimul rând, bucuria de a împărtăși rezultatele cu cei a căror pasiune este fotografia.
Fiind o fire extrem de curioasă, vreau mereu să găsesc un loc nou, o situație nouă, un moment special. Vreau să aflu, să testez și să descopăr dincolo de ceea ce este evident.
Aceste căutări mă țin pe stradă și îmi oferă o satisfacție deosebită când reușesc să depășesc monotonia cotidianului în care suntem scufundați zilnic, și găsesc acel moment căutat, redescoperit prin ochii mei, filtrat prin imaginația și viziunea mea, și ulterior oferit privitorilor, ca un dar.

Care sunt elementele cele mai importante care definesc Fotografia de stradă în opinia ta?

Spontaneitatea momentului (cadrele regizate în mod clar nu aparțin acestui gen de fotografie).
Prezența umană (sigur, există și căței și pisici și alte vietăți pe stradă surprinse în momente aproape «umane», dar nimic nu se compară cu prezența factorului uman sau măcar sugerarea lui prin prezența umbrelor, reflexiilor etc).
Impactul momentului (acel factor «wow» care generează gândul «ce mi-ar fi plăcut să fie fotografia mea»!).
Personal mai apreciez stranietatea momentului, factorul inexplicabil, asocierea interesantă a elementelor, povestea preferabil sugerată… și multe alte elemente care în schimb definesc mai mult stilul personal prin care fiecare abordăm fotografia de stradă.

Care sunt fotografii de stradă favoriți

Elliott ErwittHenri Cartier BressonVivian MaierDorothea LangeRobert FrankGarry Winogrand.

 Ce fel de tehnică de fotografie recomanzi? 

Mie îmi plac aparatele digitale, întrucât sunt foarte „risipitoare” cu cadrele, și simt că aparatele pe film îmi îngrădesc avântul pe stradă. Deși ulterior plătesc un preț mare când selectez cadrele pentru editarea finală, simt că această tehnică îmi oferă libertatea de a putea declanșa în orice moment, indiferent de încadrare, compoziție sau unghi, și de a experimenta orice doresc în abordarea personală a fotografiei de stradă.

Care ar trebui să fie “kitul de fotografie” minim pentru fotografia de stradă? 

Aparatul de fotografiat de dimensiuni reduse și cât mai discret, un obiectiv fix preferabil cu o focală echivalentă 24 mm, baterii de rezervă (și un telefon cu cameră foto la îndemână când se termină și bateriile de rezervă), carduri de memorie, încălțăminte foarte comodă și un zâmbet larg pe față.

Câteva imagini semnate Mirela Momanu:

Posted in Noutati and tagged , .