profileOMmic

Oliver Merce

Câteva cuvinte despre tine

Totul a început prin anul 2010, odată cu achiziționarea primului DSLR. Mi-a luat însă cam un an ca să-mi dau seama ce fel de fotografie vreau să fac, și asta de datorează în mare parte cărților apărute în acea perioadă în colecția ”Diafragma 9”. Prin urmare, pe lângă fotografia de stradă mai fac și portrete (nu în studio) și fotoreportaj. O altă etapă a activității mele fotografice a început la sfârșitul anului 2013, odată cu invitația de a face parte din grupul PhotoTeam.


De ce faci fotografie de stradă?

Ducându-mi cea mai mare parte a vieții în oraș nu am avut prea multe opțiuni, până la urmă cred că am fost silit de conjunctură să fac poze acolo unde am și “front de lucru”. Trecând însă peste această limitare de ordin spațial, fac fotografie de stradă pentru că îmi place, pentru că îmi plac oamenii, îmi place să le surprind reacțiile, preocupările, într-un mod spontan, fiecare fotografie de stradă fiind o mică piesă din acest puzzle uriaș al vieții sociale, culturale, politice etc

Dacă mi s-ar face un profil psihologic, probabil că ar rezulta că sunt și puțin indiscret din moment ce mă interesează viața unor persoane necunoscute, deși cuvântul “indiscret” poate avea o oarecare conotație negativă, ce te duce cu gândul la paparazzi, prin urmare cred că pentru un fotograf de stradă este mai potrivită formularea “vânător de confidențe”.


Care sunt elementele cele mai importante care definesc Fotografia de stradă?

Pot să spun care sunt pentru mine elementele importante în fotografia de stradă. În primul rând, fotografia de stradă trebuie făcută într-un spațiu public, subiectul fiind oamenii și preocupările acestora. Nu este obligatoriu însă ca în fotografia de stradă să fie prezenți întotdeauna oameni, cu condiția ca fotografia să proiecteze un caracter incontestabil uman.

Pentru ca o fotografie de stradă să fie completă ar avea nevoie de un conținut puternic și de o compoziție bună. Ținând cont că totul se petrece într-un cadru autentic, neregizat și spontan (acestea fiind, de asemenea, alte elemente importante) s-ar putea ca partea compozițională să nu fie întotdeauna grozavă. Prin urmare, pentru mine conținutul primează în fața compoziției. Sunt de asemenea persoane care pun mare preț pe calitatea estetică a fotografiei lor. În cazul fotografiei de stradă nu mă deranjează dacă focusul sau claritatea nu sunt impecabile.

În ceea ce privește editarea fotografiilor, aceasta trebuie sa fie minimă, nefiind permise adăugarea sau ștergerea unor elemnte din cadru.


Fotografi de stradă renumiți

Printre favoriții mei se numără următorii fotografi: Erwitt ElliottHenri Cartier Bresson,  Iosef Koudelka,  Garry Winogrand,  Richard Kalvar,  Vivian Maier.

 

Câteva imagini semnate Oliver Merce:

Posted in Noutati and tagged , .