OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Thomas Leuthard

Câteva cuvinte despre tine.

Mă numesc Thomas Leuthard, locuiesc în Elveția și fac fotografie de stradă de 5 ani și ceva. Am scris câteva cărți despre fotografia de stradă, cărți în format electronic (ebooks), care se găsesc aici și țin și workshop-uri despre fotografia de stradă. Îmi place să mă întâlnesc cu fotografi de stradă cu care să fac schimb de experiență, să împărtăşim opinii și viziuni diferite despre acest subiect. Pentru mine, fotografia de stradă este mai mult un stil de viață și o pasiune decât un mod de a petrece timpul liber. Este o posibilitate de a veni în contact cu oameni din diferite țări și culturi, pentru a ne îmbogăți cunoștințele. Este un mod de a deschide uși în viață și de a ne lărgi orizonturile cunoașterii.

De ce ai ales să faci fotografie de stradă?
Acum câțiva ani când am început să fotografiez, am făcut un curs de fotografie de modă. Nu mi-a plăcut, așa că am ales fotografia de stradă. Am fost mereu interesat de condiția umană, însă nu vreau sa regizez nimic, vreau să obțin imagini cu acele momente de viață reală, iar asta se poate face numai în stradă. Așa că am ieșit cu aparatul de fotografiat și am început să fotografiez viața, așa cum este ea pe străzi.

Care sunt elementele cele mai importante care definesc fotografia de stradă în opinia ta?
În primul rând trebuie să fie făcută fără ca subiectul să știe și să fie reală, fără regie. Nu aranjezi nimic din ce se întâmplă în acea scenă. Eu nici măcar nu vorbesc cu oamenii pe care îi fotografiez. Nici înainte și nici după ce fac fotografia. Văd ceva… mă duc și fac fotografia, apoi plec de acolo. Ăsta e modul în care funcționează fotografia de stradă, în liniște, discret și rapid. Este important să fotografiezi o scenă care spune o poveste, o scenă care nu are nevoie de un titlu sau o descriere. Trebuie să fii un povestitor care documentează viața.

Care sunt fotografii de stradă favoriţi?
Îmi plac unii dintre vechii maeștri ai fotografiei de stradă, dar nu-mi place neapărat unul în mod particular. Pentru mine există fotografii de stradă bune făcute de fotografi diferiți. Nu admir pe cineva în mod special, ci genul de fotografie în sine. Nu există ceva mai bun ca o imagine de stradă care spune o poveste interesantă într-o scenă normală din viața de zi cu zi.

Care ar trebui să fie „kitul de fotografie” pentru fotografia de stradă?
Folosesc un aparat de fotografiat mic, un mirrorless. Este cel mai bun tip de aparat foto pentru modul în care fotografiez eu. Am nevoie să fiu invizibil, sau oamenii să mă vadă ca un turist, nu ca un fotograf. Vreau să pot face fotografii din poziții diferite, de aceea îmi place ecranul rabatabil. Aparatul nu este un lucru așa de important, mai bine te concentrezi pe viziune și pe ceea ce vezi.

http://www.thomasleuthard.com/
https://www.flickr.com/photos/41346951@N05/

Câteva imagini semnate Thomas Leuthard:

Posted in Noutati and tagged , .